3/20/2014

Scooby gaat eigenaars rapporteren die hun huisdieren achterlaten.



De Stichting Mens en Omgeving Scooby, heeft in totaal 8 aanklachten ingediend tegen eigenaars die hun dieren hebben achtergelaten. Deze aanklachten zijn ingediend bij de Gemeente van de provincies Castilla y Leon, Valladolid en Salamaca alwaar de dieren zijn gevonden.

De reden van onze aanklachten is dat we moeten weten wat we met deze dieren moeten doen. Ondanks dat ze zijn achtergelaten zijn ze nog steeds eigendom van hun eigenaar. En dan is het voor ons onmogelijk om ze een nieuwe toekomst te geven.  Zolang de Gemeente ons de autorisatie niet geeft om het eigenaarschap op te lossen kunnen we niets doen. We moeten kunnen vaststellen of deze honden van ons of van de oude eigenaar zijn.

Uiteindelijk zijn een aantal van Scooby's pogingen succesvol en zijn de eigenaren onteigend. Dit proces is heel veel werk maar langzaam maar zeker geeft dit enkele resultaten. De tijd verstrijkt  maar Scooby vergeet de dieren niet en blijft vechten als dit nodig is.

Tot nu toe hebben we van drie zaken antwoorden gekregen van de Gemeente. De eerste betreft een staffort mix die in de Scooby residentie was onder gebracht in Valladolid. Na verloop van tijd betaalde de eigenaar het verblijf niet meer voor zijn hond. We hebben keer op keer geprobeerd om contact met de man op te nemen maar zonder enig succes. Nadat we een aanvraag voor onteigening aanvroegen bij de Gemeente kregen we het volgend e antwoord; "Het is een standaard overeenkomst met afspraken die gemaakt zijn in de relatie tussen individuen" en ïn gevolge hiervan kan niet beschreven worden als nalatigheid".  We vragen ons af of dat als het negeren van je hond sinds oktober 2012 geen nalatigheid is,  wat het dan is?

Een ander geval dat opgelost moet worden is het volgende; Een husky die door zijn eigenaar om februrari 2013 bij ons is achtergelaten. Zoals de wet ons voorschrijft hebben we de eigenaar opgespoord maar die wilde niet meer voor zijn hond zorgen. Dus we hebben een klacht in gediend bij de Guardia Civil. De eigenaar heeft uiteindelijk een boete gekregen van 1.503 euro. Alleen was dit niet de uiteindelijke oplossing want de vraag is nog steeds; wie is nu de eigenaar van de hond? Nadat we weer contact hebben opgenomen met de Gemeente, gaf de wet ons uiteindelijk toestemming om de hond op onze naam te zetten. Eindelijk kon deze zaak gesloten worden.

Van een derde aanklacht wachten we nog steeds op een meer specifiek antwoord van de Gemeente. Ze lieten ons weten dat ze bezig zijn met een "tuchtprocedure die leidt tot sancties wegens het achterlaten van de hond" maar dat de uiteindelijke uitvoering hiervan ligt bij de gemeenteraad. In de tussentijd, blijft de hond bij ons.

We zijn al meer dan een jaar bezig met de aanklachten van onteigeningen en het stroomlijnen hiervan en eindelijk zien we dan ook de resultaten. We begrijpen dat de administratie veel werk en tijd vergt maar dit gaat ten koste van een heleboel dieren die kostbare tijd verliezen terwijl ze bij families zouden kunnen zitten die echt van ze houden. We blijven proberen alle betreffende instanties te pushen om zo snel mogelijk te werken zodat deze verlaten honden een fatsoenlijk en goed leven kunnen hebben.

En we blijven vechten tegen iedere persoon die dit soort verwerpelijke acties doet en komen we op voor 'hun dieren'.

SCOOBY luistert ook naar iedereen die zaken weet of kent waarin dieren worden misbruikt of verwaarloost. Zoals ook een voorval waar buren ons informeerden over de wanprestaties van een dierenarts die dieren afslachtte en waar greyhounds op onorthodoxe wijze werden afgemaakt. We hebben dit aangegeven bij de Veterinaire Associatie in Valladolid. Zij antwoordde ons dat 'de waarborgen van de Code of Ethiek van de professionele veterinaire praktijk is overtreden" en dat zij de nodige acties zullen ondernemen om deze praktijken te stoppen.

SCOOBY zorgt voor zijn dieren en vecht dag en nacht tegen misstanden van verwaarlozingen en wanprestaties en zorgt dat deze mensen worden vervolgd en veroordeeld.

Dank aan iedereen die ons helpt met dit werk.