9/01/2012

DAG VAN HET GEZELSCHAPSDIER 2012



VALLADOLID, ZONDAG 17 JUNI

De 19e juni vorig jaar en de 17e juni van dit jaar hadden meer gemeenschappelijk dan alleen het feit dat het een warme en zonnige dag was.  Was de 19e juni vorig jaar al een succes voor Scooby voor wat betreft het organiseren van de eerste wedstrijd voor mix-honden samen met de gemeenteraad van Valladolid (zie bulletin nr 13), dan kun je de 17e juni van dit jaar al exceptioneel noemen. Eigenlijk was de derde Dag van het Gezelschapsdier in Valladolid, gelijk met de tweede wedstrijd voor mixhonden een doorslaand succes, met duizenden bezoekers.  Op 9 juni hebben ze in Salamanca hun eerste eigen Dag van het Gezelschapsdier georganiseerd en daar was Scooby ook aanwezig.
In Valladolid was het programma uitgebreid met een serie lezingen op 10, 11 en 12 juni in het net geopende Cúpula del Milenio.

ORGANISATIE
Net zoals vorig jaar waren de lokale College van Dierenartsen in Valladolid en de gemeentelijke Associate van Dierenartsen aanwezig, zowel in de organisatie als in de jury voor de wedstrijden. Het programma bestreek de hele dag, van 9 uur ‘s ochtends tot 9 uur ‘s avonds. Er waren wat nieuwe activiteiten georganiseerd ten opzichte van het programma van vorig jaar en zo konden de inwoners van Valladolid de hele dag genieten en gebruik maken van aktiviteiten rond en voor de huisdieren, zoals lezingen, demonstraties, verkoop stands en informatiestands over dierenzorg.  Behalve rond het middaguur, toen het te heet was en de activiteiten even gestopt werden zodat iedereen rustig kon lunchen,  was het de hele dag gezellig druk op de Paseo de Recoletos in  Valladolid met geinteresseerden en dierenliefhebbers.
Net als vorig jaar hebben onze vrijwilligers Fecundo en Alicia, samen met een groep van 25 man, veel tijd en werk gestoken in de voorbereiding, en hun maanden van inspanning werd beloond door een het succes en een perfecte organisatie.



NIEUWS
Een van de nieuwe dingen dit jaar was de tekenwedstrijd voor kinderen van de lagere school,  het thema was “Zorg en respect voor je huisdier” en de winnaars  werden in de ochtend bekendgemaakt.  Nog een nieuw aspect dit jaar was de “Kapsalon”- competitie in de recreatieruimte van 11.00 tot 19.15, waarna de jury de winnaars bekend maakte, en waar je kon kijken hoe bijv Afghaanse windhonden werden verzorgd en mooi gemaakt. Daarnaast was de vereniging “Con Perros” de hele dag aanwezig die zorgde voor wandelingen met honden en vooral kinderen en ouderen. En er was kleding voor dieren , ballonnen en snoep te krijgen bij de speelplaats.

PRIJZEN EN MEDAILLES
Prijzen en medailles werden utgereikt aan de 3 beste in elke categorie voor de honden, en de categorieen waren: de beste op 6 poten, de kleinste hond, de grootste hond, de meest kundige hond en de meest originele mixhond. De prijzen werden uitgereikt om 13.45 in aanwezigheid van de jury. Fermin overhandigde de prijs, een medaille en een zak hondenvoer aan de “beste hond in de show”.
De katten werden ook niet vergeten, met een stand van Hogar de los Gatos, inclusief een katten-fotografie wedstrijd.
En aan de dorstigen, de hongerigen en de kinderen werd ook gedacht want van 11 uur tot sluitingstijd was er eten en drinken beschikbaar en waren er aktiviteiten voor de kinderen.



 
PRESENTATIES EN HONDENSHOWS

In de middag werden de wedstrijden voor mixhonden afgewisseld door demonstraties en presentaties. De C.R.A.S. (Centrum voor rehabilitatie en herstel van roofvogels) liet een demonstratie zien waarbij ze twee roofvogels weer vrij lieten die volledig hersteld waren.

De hondenshows voor honden beschikbaar voor adoptie door het locale dierenasiel van Valladolid en Scooby was een succes. Facundo presenteerde dit en introduceerde iedere hond met een verhaaltje over zijn/haar karakter en verleden en uiteindelijk: werden er honden geadopteerd!
Hierna nog een hondenshow en daarna werden de prijswinnaars bekend gemaakt van de “Kapsalon”-competitie.
En toen de zon al onder begon te gaan, gaf het Unidad Militar de Emergencias (noodhulp troepen), de UME een demonstratie met honden die gebruikt worden voor militair werk, beveiliging en reddingsakties.
Aan het eind besloot Canuber met een demonstratie van werkhonden in een gehoorzaamheidstraining.