7/01/2011

DE SCOOBY RESIDENCIA

Ong. 37 jaar geleden lieten Donna de la Esperanza en haar man, beiden werkzaam als medicus in het ziekenhuis en zeer, zeer welgesteld, op een stuk grond dat ze gekocht hadden aan de rand van Valladolid, een hondenopvang bouwen. Het bestond uit een huis en 48 kennels van verschillende groottes en beschikte over alle benodigde vergunningen.
Het geheel werd ondergebracht in een stichting die ook de eigenaar werd van dit al.
Donna de la Esperanza heeft hier uiteraard nooit zelf gewoond of gewerkt, zeer waarschijnlijk droeg zij dieren, en dan met name honden, een warm hart toe en wilde dat er een opvang was voor de vele zwerfhonden die Spanje altijd al rijk geweest is.

De laatste 20 jaar werden de honden verzorgd door een echtpaar dat hier ook woonde maar intussen al niet meer de jongste was en op een dag, inmiddels een jaar of 4 geleden, zocht Donna de la Esperanza, zijnde voorzitster van de stichting, contact met Scooby in Medina del Campo, waarschijnlijk om de toekomst van de residencia veilig te stellen.


Zo ontstond er een samenwerkingsverband tussen de residencia en Scooby waarbij Fermin, voorzitter werd van de stichting en dus ook de verantwoordelijkheid kreeg voor het reilen en zeilen van de residencia. Deze mag niet verkocht worden en blijft eigendom van de stichting.
Donna de la Esperanza woont heden ten dage nog in Valladolid en men schat dat ze nu ongeveer 87 jaar oud is en de laatste berichten betreffende haar zijn niet goed, ze schijnt ernstig ziek te zijn en men vreest het ergste.
Dat ze een, voor de dieren, waardevolle erfenis achterlaat mag duidelijk zijn. Vele honden hebben hier een onderdak gevonden en zijn daarna weer geadopteerd. En er zullen er waarschijnlijk ook velen gestorven zijn in de loop der al die jaren, maar dan toch niet als zwerfhond midden op straat. Elke geredde hond is er één!
Vorig jaar juni is ook het echtpaar dat hier woonde er vanwege de leeftijd mee gestopt, de honden die er nog zaten werden overgebracht naar Scooby en nu is het de bedoeling om er weer nieuw leven in te blazen als de Scooby residencia.



Dankzij het internet en alle daarbij komende sociale netwerken zoals websites, Facebook, Twitter, Tuenti en noem maar op, worden de mensen in Spanje zich toch steeds bewuster van alle honden die in de steek worden gelaten en, als deze geluk hebben, opgevangen worden in een asiel, zodat steeds meer mensen die een hond willen hebben naar een asiel gaan kijken voor adoptie en Valladolid is een grote stad met vele potentièle adoptanten.

En bij Scooby komen door de contracten die men heeft met andere gemeentes zoals Zamora, Cuellar en Salamanca om hun zwerfhonden op te vangen, steeds meer mixhonden binnen waarvoor het ook belangrijk is dat ze zo snel mogelijk herplaatst worden. En natuurlijk zullen er ook een aantal galgos ter adoptie zijn want ook hiervan beginnen de mensen in te zien wat voor leed die allemaal aangedaan wordt en dat het super geschikte huishonden zijn.

Het is een utopie te verwachten dat de honden allemaal geplaatst zullen worden in Spanje dus hulp vanuit het buitenland zal nodig blijven maar het is in elk geval een mogelijkheid voor een aantal van hen.

Door vele buitenlandse- maar ook Spaanse hulporganisaties worden vele honden uit de perreras ( dodingsstations) gered die zo snel mogelijk een veilig onderkomen moeten hebben tot aan de dag van hun transport naar hun nieuwe leven, want niet zelden worden aldaar gereserveerde honden door de gewetenloze leiding van de desbetreffende perreras, deze alsnog naar de eeuwige jachtvelden gestuurd omdat die hond de plek inneemt van een andere waarvoor een bepaald bedrag moet worden betaald bij binnenkomst, en die er al zat, levert niets meer op, kost alleen maar geld. Al deze organisaties of belanghebbenden kunnen tegen een redelijk bedrag bij Scooby residencia een kennel huren voor korte of langere tijd en zelfs voor vast.

En natuurlijk is de residencia ook voor honden van mensen die op vakantie gaan of wat dan ook en even niet zelf voor hun huisdier kunnen zorgen en een tijdelijk onderdak zoeken. Ook zij zijn hier welkom.

 

We hopen van de financièle middelen die dit op zou kunnen leveren, de nodige opknapwerkzaamheden te kunnen realiseren, want dat er nog het nodige gestucadoord en geschilderd moet worden is duidelijk, maar zoals men hier zegt: poco a poco en lukt het vandaag niet, dan manana! Ook uw hulp is onmisbaar en wordt hierbij zeer gewaardeerd!

Maar het allermooiste zou natuurlijk zijn als dáárna het grote Scooby in Medina del Campo met zijn 400 á 500 honden financieel een beetje ondersteund zou kunnen worden zodat ook dáár de honden er profijt van kunnen hebben.

We gaan ervoor.

Cobie