2/22/2017

Pepe (voorheen Frutty)


Pepe is een van de honden die in 2016 naar Duitsland kwamen voor adoptie. Hij trok bij ons roedel in op 30 november.
Ik voel me altijd zo nijdig en gekwetst als dierenbeschermers weer eens in een spervuur van speculaties en aannames terechtkomen (Scooby nieuws van januari 2017).
Om een gewoon dierenasiel lopend te houden is al een gigantische taak, maar een dierenasiel van het formaat van Scooby beheren vereist bijna bovenmenselijke krachten. Ik ben heel wat jaren als vrijwilliger ter plekke geweest, waardoor ik van dichtbij heb mogen constateren welke veranderingen er allemaal in die jaren zijn doorgevoerd die het welzijn van de dieren hebben bevorderd.
Fermín en zijn team hebben wonderen volbracht voor de dieren en ik geloof hem en zijn medestrijders volledig als er staat: “... en we zouden zó weer hetzelfde doen, als dit betekent dat we het leven van een hond kunnen redden”.  Ik weet, dat er in 2017 ook weer de nodige honden door Scooby zullen worden opgenomen en dat ook die de weg naar hun gouden mandje zullen vinden.
Oudere dieren, dieren met gezondheidsklachten, puppies, jeugdige roudouwers, en zo voorts... allemaal hebben ze hun kans verdiend en wachten ze op een vrij mandje bij echte “hondenmensen”.
Waar ik altijd nog verwonderd over ben, is hoe snel honden zich kunnen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Natuurlijk met liefdevolle ondersteuning en met alle tijd die elk individu nodig heeft – maar het is altijd de moeite waard.
Pepe kon geen trappen op lopen, wist niet wat een trappenhuis was, was niet gewend aan mensen om hem heen en kon alleen maar zijn pootje optillen voor een plas als hij buiten aangelijnd was.
Vandaag, 3 maanden nadat hij bij ons is ingetrokken, hebben het roedel en de mensen hun dagelijkse ritme gevonden.
Sommige dingen gingen echt heel snel: het meest comfortabele plekje vinden om te slapen, alles wat eetbaar was in huis opsporen. Wat ik persoonlijk heel belangrijk vind, is het accepteren van de structuur binnen het roedel. Dit is een groot voordeel wat je hebt met een hond die al de mogelijkheid heeft gehad in een roedel te leven met andere honden. Scooby maakt het mogelijk gesocialiseerde honden te bemiddelen omdat ze de honden al in roedels laten leven in het asiel.Pepe en Chako (2014 van Scooby) – twee Spanjaards in de sneeuw.  

De verdeling van zitplaatsen in de auto.
Dank aan het Scooby-Team voor mijn twee Spanjaards.

Heidi Schauerhammer