6/26/2016

De noodzaak om honden en katten te steriliserenBij Scooby blijven we herhalen en verwachten van de eigenaren van huisdieren dat deze de dieren laten steriliseren om ongewenste nestjes te voorkomen. Heel veel mensen beginnen te roepen “hoe gaan we dat die hond aandoen? “ etc.. Het is duidelijk dat als een baasje  een goed verantwoordelijkheidsgevoel heeft, dat hij zijn mannetjeshond niet loslaat zodat hij ergens een vrouwtje dat loops is zwanger kan maken (maar als je weet dat een hond een loops teefje op enige kilometers afstand kan ruiken maakt het dat al een beetje moeilijker!), en in geval van een vrouwtje dat deze niet onbeheerd kan zijn bij ongecastreerde reuen.

Maar wij leven helaas niet in een ideale wereld, en niet alle eigenaren van honden voelen zich zo verantwoordelijk. En dan beginnen de problemen met ongewenste nestjes. De verantwoordelijke eigenaren zoeken dan een thuis voor de pups (en dan maar hopen dat ze de minimale twee maanden wachten daarmee! Dit om problemen met gedrag en mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen), en in het geval dat ze geen nieuw baasje vinden, en ook de  pups niet kunnen houden, zullen ze zich richten tot opvang, stichtingen etc.

Degene die zich helemaal nergens verantwoordelijk voor voelen brengen ze direct hier (of bij een andere stichting) en degene zonder enkele scrupules laten ze in een doos achter bij het hek (vooral ‘s nachts als niemand ze ziet), of nog erger, gooien ze bij de vuilnis of laten ze ergens op het platteland achter, met of zonder hun moeder, of proberen ze dood te slaan.  Helaas maken we dit soort gevallen ieder jaar weer mee. Het is een echt schandaal.

Het probleem is vooral aanwezig – natuurlijk-  met mixhonden. De opvoeding van pups zonder moeder is heel gecompliceerd in een opvang, zeker als de pups nog niet zelf kunnen eten. Ze worden snel ziek, hebben weinig weerstand, zeker als ze niet lang bij de moeder zijn geweest. Maar de problemen stoppen niet daar. Er zijn ook veel mensen nodig om ze voldoende te laten socialiseren en normaal gesproken zijn er in een opvang gewoonlijk niet genoeg mensen voor. De pups zijn schattig en krijgen daardoor veel aandacht maar een socialisatie die niet goed is gedaan zorgt voor nog meer problemen die moeilijk, zo niet onmogelijk  zijn op te lossen. En dan hebben we het nog niet over het gevolg dat deze dieren daardoor ook weer sneller worden achtergelaten.

Daarom begrijpen we ook niet waarom een gedeelte van de eigenaren hun huisdier niet laten steriliseren. Het is heel triest om een nestje te zien zonder hun moeder en hoewel wij heel erg ons best doen , de problemen die hierdoor ontstaan zijn echt, dat maken we iedere dag weer mee.  En dan zijn we nog niet eens begonnen over de problemen die kunnen ontstaan bij de zwangerschap of de bevalling. Complicaties, dringend noodzakelijke hulp, pijn en soms overlijden komen veel te vaak voor.

En als laatste, iets wat ons perplex deed staan.. een mevrouw nam contact met ons op omdat ze wilde dat wij haar hielpen het nieuws te verspreiden zodat ze op die manier geld kon inzamelen:  een moeilijke bevalling, een dringende keizersnee, hond zonder melk, 9 pups die gevoed moesten worden met de fles. Deze persoon moest in twee dagen  700 euro uitgeven en 9 pups met de fles voeden is veel werk. .. Natuurlijk is het als eerste duidelijk dat ze zich richtte tot de verkeerde instantie voor hulp (we hebben al onze handen vol aan het zoeken naar oplossingen voor onze eigen dieren, inclusief pups) en ten tweede, als de hond was gesteriliseerd, had dit nooit hoeven gebeuren…