6/05/2014

De dingen die me boos maken 6



Vandaag wil ik het hebben over katten en het vreselijke kattenprobleem dat inmiddels in Spanje, en ik ben er van overtuigt ook in de rest van europa, is ontstaan. Nog niet zo lang geleden was het aantal zwerfkatten in steden nog niet zo groot als op het ogenblik. Het aantal zwerfkatten in onze steden is echt enorm toegenomen en vormen een bedreiging voor de volksgezondheid mede omdat vele van de katten ziek zijn. Voor de omgeving vormen ze een bedreigen omdat een hoop vogels doden of ze worden aangereden. Ze doen hun behoeftes in het zand of zandbakken van kinderspeelplaatsen. De demografische explosie wordt door 2 dingen veroorzaakt:

De eerste reden is dat een kat goed voor zichzelf kan zorgen en daar kan overleven. Okay statistiek gezien is natuurlijk zo dat de gemiddelde levensduur van een zwerfkat ongeveer 1,5 jaar is en die van een kat in huiselijke omgeving ongeveer 15 jaar.

De tweede reden is de voorziening van hulpbronnen. Voordat mensen van dierenwelzijns organisaties begonnen met het voeren van katten, liet moeder natuur de moederkat maar 1 of 2 kittens baren en dus was het aantal zwerfkatten redelijk onder controle. Maar zoals altijd als wij mensen ons gaan bemoeien met de dieren en wij passen hun levensbehoefte aan zijn hun hulpbronnen minder beperkt en dat betekend dat hun populatie toeneemt. En het aantal katten nu zo groot is dat het een waar probleem is vormen.

Duidelijk is dat om de kattenpopulatie terug te brengen ,de oplossing in mijn mening de oplossing voornamelijk ligt in castratie of sterilisatie en het in goede conditie te houden van de dieren. Waarbij de volgende stappen ondernomen dienen te worden:

1. We moeten de zwerfkatten vangen en hebben we kattenvangkooien nodig. Om dit te kunnen doen hebben we de hulp van de mensen uit de omgeving nodig. Zij moeten ophouden met het voeren van de katten. En we de mensen bewust maken van het probleem en waarvoor het nodig is. Want in het verleden waren mensen het er niet mee eens en werden onze vangkooien gestolen.

2. Er moeten bloedtesten gedaan worden en checken op ziekten zoals bv, leukemie, katten aids en indien mogelijk PIF. Als de kat positief is moet de kat naar mijn mening worden ge-euthenaseerd , ondanks dat ik weet dat heel veel mensen het daar niet mee eens zijn ben ik hier heel strikt in. Ik ben er zelfs voor om een kat te euthenaseren waarvan het niet absoluut vaststaat dat positief zijn maar ik geef hier de voorkeur aan. Dat is beter dan het risico nemen dat de zieke dieren in vrijheid leven, hun dood zal dan vreselijk zijn. Eerst zullen zij infecties krijgen en gewicht gaan verliezen en omdat ze zich zo miserable voelen zullen ze zich terugtrekken waardoor ze niet meer zichtbaar zijn. Hierdoor hoeven de mensen die tegen euthenasie waren zich niet schuldidg te voelen  omdat ze niet zien hoe de dieren er aan toe zijn en lijden voordat ze een afschuwelijke dood sterven.  Deze dieren verdienen deze ziektes niet en moeten wij ze helpen en uit hun lijden verlossen.


3. De gezonde dieren moeten worden gevaccineerd, ontwormd en gesteriliseerd.


4. We moeten de gezonden katten daarna weer uitzetten op de plekken waar ze vandaag kwamen.

5. De mensen die de katten voeren kunnen nu hun werk goed doen en goed in de gaten houden wanneer er nieuwe katten opduiken en dit melden zodat het aantal onder controle gehouden wordt. De katten die geholpen zijn wordt een stukje van het rechter oor geknipt zodat het heel duidelijk is welke katten geholpen zijn en welke niet.

6. We herhalen het proces van tijd tot tijd om zeker te zijn dat de kolonie absoluut onder controle blijft.

Dit is onze mening en dit is hoe we werken. Iedereen die hiermee instemt en met ons wil samen werken is absoluut van harte welkom.

Kusjes, likjes en knuffels van ons allemaal.

Fermin