10/14/2011

De officiële brief van het Europese Parlement

Lieve Galgovrienden,

Onze inspanningen op het EU-front waren niet voor niks! Gisteren hebben de leden van het Europese Parlement de officiële brief, die we onderaan hebben bijgevoegd, naar de president van Spanje gestuurd. Alhoewel het ongecontroleerde fokken niet wordt besproken, wordt wel het politieke plichtsverzuim op de afgrijselijke mishandelingen van de galgo’s aangesproken. Hun roep om een dringende reactie kan niet onbeantwoord blijven! Verder is het uitermate belangrijk dat hier meer aandacht aan wordt besteed binnen de EU. Mevrouw Liotard heeft gisteren een uitgebreide vraagstelling gepresenteerd aan de Europese Commissie. Niet alleen over de mishandelingen en de verwaarlozing, maar ook het ongecontroleerde fokken en het dumpen was een aandachtspunt. Door deze vraagstelling is de benarde toestand van de galgo opnieuw benadrukt op het Europese politieke toneel. Zonder jouw medewerking en steun, hadden we deze aandacht niet gehaald. Om het effect en de zichtbaarheid te vergroten, vragen we je om de brief op je website te zetten. Hierbij sturen we je zowel de brief als de vertaalde schriftelijke vraagstelling als bijlage. Voor onze Spaanse vrienden: wij werken aan de vertaling, maar dit kan iets langer duren. Zodra we meer nieuws hebben, laten we dit weten. Nogmaals, heel erg bedankt voor je moeite en je steun.

Hartelijke groeten,
Letty Ubbink PR-team  Greyhounds Rescue Holland
Letty, Linda & Lex.

Vertaling van de brief van Kartika Tamara Liotard van het Europese Parlement aan de heer Zapatero, president van de Spaanse regering.

Geachte heer Zapatero

Middels deze brief willen wij als leden van het Europese Parlement onze zorgen uitspreken over de huidige situatie van wreedheden tegen de Galgos in Spanje.

Particulieren zowel als vele hulporganisaties hebben ons geïnformeerd over vele gevallen van mishandeling en pure wreedheid. Er worden Galgos gevonden die ernstig mishandeld zijn, geslagen, levend verbrand, overgoten met zuur, in putten gegooid, vastgebonden in grotten en daar achtergelaten om te sterven, opgehangen of gemarteld op andere wijze.

Wij zijn blij met het feit dat Spanje haar nationale wetgeving ten opzichte van dierenmishandeling heeft verbeterd in 2010, door wreedheid tegen dieren te veroordelen in artikel 337 van het Spaanse strafrecht. Het ziet er echter naar uit dat slecht een heel klein gedeelte van deze mishandelingzaken uiteindelijk in de rechtszaal belandt, soms zelfs niet nadat de Seprona, de milieu-tak van de Guardia Civil een zaak aangespannen heeft.

Verwijzend naar artikel 13 van het Verdrag van Lissabon, waarin staat dat dieren wezens met gevoel zijn en dat de lidstaten volledig rekening dienen te houden met het welzijn van dieren, roepen we Spanje op het doorvoeren van hun nationale wetgeving af te dwingen en een eind te maken aan deze wreedheden.

Wij respecteren de culturele tradities van alle lidstaten. Echter dit kan nooit een excuus zijn voor dit soort wreedheden tegen levende wezens.

Wij hopen oprecht op een spoedig antwoord van de Spaanse regering and vertrouwen dat zij het belang erkent van het welzijn van de dieren.

Hoogachtend,
Carl Schlyter
Kartika Tamara Liotard
Paul Romeva
Sabine Wils
Nikolaos Chauntis