1/30/2012

Sheila – een nieuw urgentiegeval

Sheila is een vriendelijke, knappe meid. Ze ziet er grappig uit met haar ruige vacht en je kunt haar lieve ogen haast niet weerstaan. Desondanks wilden haar eigenaars haar blijkbaar niet meer en zo belandde ze in de straten van Valladolid. Net zoals zoveel andere honden hier…
Ze was niet gewend om op straat te leven, de stad is groot, met veel verkeer. Sheila werd geraakt door een auto, alleen achtergelaten met een gecompliceerde breuk in haar poot. Ze werd zwakker, leed heel veel pijn, totdat ze eindelijk, met veel geluk, naar onze residentie in Valladolid werd gebracht. Het werd al snel duidelijk dat we haar gebroken poot niet afdoende konden behandelen, dus brachten we haar naar Medina, met een kliniek op het terrein.


Sheila heeft haar operatie gehad en doorstaat de verdere behandelingen met eindeloos geduld. Ze is echt dapper. Ze moet hier natuurlijk een poos blijven tot haar poot genoeg hersteld is, om haar op reis te kunnen sturen naar een liefhebbend thuis, maar het is onze droom dat er nu alvast iemand verliefd wordt op Sheila, en die haar een fijne grote mand te bieden heeft. Zou het niet fantastisch zijn, dat er al een familie op haar zou wachten, zodra ze hersteld is? Dat Sheila, na alles wat ze heeft meegemaakt, niet meer in de shelter hoeft te blijven? We zouden ons geen beter geschenk kunnen wensen voor Sheila’s toekomst.
Help ons alstublieft om een thuis voor haar te vinden. Misschien zelfs bij u???

1/26/2012

Flecha, de dappere kleine galga

Van al haar broertjes en zusjes was Flecha altijd de minst opvallende,  haar lichtbruine kleur,  haar geringe grootte en haar angstige en timide karakter, maakte dat ze onopgemerkt bleef in de ogen van haar baas. Als ze op zondag naar het veld gingen om lessen te krijgen van de baas over het jagen, waren haar broers en zussen altijd erg oplettend maar Flecha was vaker druk bezig met andere dingen:  de vlucht van een vlinder, het lied van een krekel, alles was interessanter dan de instructies van de baas.
Ze was altijd al anders geweest. Haar moeder zei altijd dat een galgo, een goede galgo heel snel moest kunnen rennen, licht als de wind, stil, zonder angst. En zij was dat niet. Niet dat ze niet snel was, ze kon rennen als de wind, maar het interesseerde haar niet. In plaats van trainen met het achtervolgen van de katten van de boerderij ernaast, speelde ze met hen.
En ze was niet alleen bevriend met alle katten in de buurt, ze had ook vriendschap gesloten met Oso, een oude Mastin zwerver die zich af en toe in de buurt vertoonde in gezelschap van een oude wijze haas. Als Flecha wist dat ze in de buurt waren zocht ze ze vaak op en ze hield van de verhalen die Haas vertelde over de landen waar ze geweest waren. De laatste reis was naar Europa geweest en Haas had verteld dat ze Nederland, Belgie en Duitsland bezocht hadden en daar galgos hadden ontmoet die geadopteerd waren door families die woonden in mooie huizen met tuinen.
Toen ze die avond thuis kwam, vertelde ze dit aan haar moeder. “Wie heeft je toch die onzin in je hoofd aangepraat?” zei z’n moeder.
“Galgos worden gebruikt voor de jacht Flecha, zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven” vervolgde haar moeder, “en jij moet zorgen dat je leert een goede jager te zijn want anders zal de baas je verkopen of je misschien aan iemand anders weggeven die niet zoveel compassie heeft en die je, als hij ziet dat je niet kunt jagen, in een bos achter zal laten of zal doodschieten..”
Flecha zei dat ze niet achter hazen aan wilde rennen om ze te vangen en te doden, maar dat ze met de wind wilde rennen en met haar vrienden wilden spelen, ook met Haas.  Haar moeder keek haar verbaasd aan, ze kon haar oren niet geloven. Hoe kon haar dochter nou vrienden zijn met een haas? Op hazen werd juist gejaagd.           
En in Europa zijn er landen waar galgos worden geadopteerd, en niet om mee te jagen maar om ze in huis te nemen, voor ze te zorgen en met ze te spelen en ze lief te hebben.
Die nacht kon Flecha de slaap niet vatten en lag met ogen dicht te  denken aan een grote tuin met bloemen en een familie die haar riep, haar aaide en haar knuffelde.
De volgende ochtend, toen de baas en haar broertjes en zusjes zich klaarmaakten voor de jacht, verborg ze zich. Niemand miste haar toen de baas haar moeder en haar broertjes en zusjes in de trailer sprongen waar de baas ze in vervoerde.
Ze ging op weg. Toen ze steeds verder weg ging van de plek die ze als haar thuis kende, keek ze nog achterom en het was alsof ze haar moeder zag die afscheid van haar nam en haar veel succes wenste.
Flecha wist duidelijk wat ze wilde en wat ze echt niet wilde was aan een ander gegeven worden door haar baas, en dat die ander haar zou gebruiken voor de jacht of om te zorgen voor zoveel mogelijk puppies, en als ze oud zou zijn, dat ze dan doodgeschoten zou worden of opgehangen aan een boom. Ze wilde een familie die haar zou beschermen en voor haar zou zorgen, ze wilde die tuin met bloemen die ze zo vaak op de foto’s had gezien bij Haas.
Ze wist waar ze heen moest. Haas had heel vaak verteld over een opvang, Scooby genaamd. Het was ver weg maar Flecha was snel. Ze rende en rende, onvermoeibaar, dag na dag, tot ze bij een kleine stad kwam. Ze herinnerde zich de instructies van Haas maar was een beetje gedesorienteerd, ze was heel erg zwak, ze had dagen gelopen zonder te eten en kon niet meer op haar poten staan.
Ze moest even rusten en stopte met rennen. Ze wist niet waar ze was en was zonder het te beseffen een bos ingelopen, en ze wist niet wat ze hoorde: schreeuwen, blaffen en geweervuur.. ze was midden in een jacht terecht gekomen!
Plotseling viel ze door een harde klap in haar nek en een afschuwelijke pijn trok door haar hele lijf.  Ze was geraakt door een kogel en begon veel bloed te verliezen. Flecha dacht aan Haas en het lukte op te staan, ze kon daar niet blijven want de honden zouden haar vinden en de jagers zouden haar doden.  Ze dacht aan Haas en aan haar moeder. Ze moest en zou Scooby bereiken. Dit gaf haar kracht en ze begon sneller te lopen, niet wetend waar ze heen ging maar ze moest weg uit deze hel. Ze kon een paar mijl verder komen, ze was heel erg zwak.

De volgende dag, toen ik bij Scooby aankwam en Leon, onze Mastin, meenam naar de voortuin, was ik verbaasd door zijn manier van blaffen, het was zijn manier van waarschuwen, hij had iets gezien.  Ik ging kijken en daar was Flecha, bewusteloos maar ze had haar bestemming bereikt.  Ik nam haar in mijn armen, ze was echt vel over been, zo mager dat het leek of ze ieder moment kon breken. Ze zat onder het bloed en had een wond die leek op een schotwond en die er niet goed uitzag. Haar poten waren helemaal beschadigd en zaten onder de krassen en de wonden.  We namen haar snel mee naar de dierenarts en nu is ze bij ons, in Scooby.  Ze is heel slank en heeft een klein, fijn gezichtje, en ziet er heel fragiel en delicaat uit. Het is een goede, lieve, sterke en dapperste galga die ik ken maar haar blik nog steeds heel triest. Ze blijft dromen over haar tuin en haar familie die voor haar zorgt en van haar houdt.

1/24/2012

Vreugde en verdriet

Dankzij jullie hebben wij meer honden kunnen redden, dit keer uit kennels in Cuenca, Jaen, Salamanca, Badajoz, Madrid en Sevilla. Zeker niet zoveel als vorig  jaar maar ik denk dat dit pas het begin is. Ik denk dat we in staat zijn om er nog meer op te nemen en ik heb al afspraken staan om galgos op te halen in Sevilla en in Morron, en ik wilde jullie laten weten dat dit niet mogelijk zou zijn zonder jullie.

Ik vertel dit misschien heel vaak maar het is eerlijk waar niet mogelijk om dit te doen zonder onze adoptanten, de mensen en de organisaties die ons helpen. Zonder jullie zou dit prachtige maar soms ook ondankbare werk niet mogelijk zijn.
Dit werk in de dierenopvang brengt vreugde maar zeker ook verdriet en teleurstellingen. Om jullie een klein voorbeeld te geven, afgelopen zaterdag haalden we twee galgas op in een dorpje vlak bij Medina, dankzij twee vrienden die we daar hebben. Ze hadden ons gebeld om uit te leggen dat de eigenaar van deze galgas ze normaal gesproken ophing in z’n eigen achtertuin om ze daarna te begraven, zodat wij er nooit van op de hoogte waren. Deze twee vrienden hebben hem uiteindelijk kunnen overtuigen dat het beter was om ons een nieuw thuis voor deze honden te laten vinden. dus dat was een vreugdevol feit voor ons. Maar twee dagen later stierf een van onze meest geliefde galgas Esme. Een vreselijke slag voor iedereen maar vooral voor Sandra, die vanaf het begin dat ze bij ons kwam voor haar gezorgd had. Het was altijd een delicate hond geweest met haar Leishmania maar het leek erop dat ze aan het opknappen was. En ineens stopte ze met eten en stierf en dat is echt heel moeilijk. Zeker voor Sandra, die loopt de hele dag te huilen, ze stierf ook in haar bed waar ze haar had ingestopt toen ze steeds zieker werd.


Het geeft ons vreugde te weten dat al de galgos waar ik over vertelde, die we opgehaald hebben uit de diverse asielen en die op het punt stonden afgemaakt te worden, bij ons zijn en veilig zijn.
Het doet ons enorm verdriet dat in het asiel van Talavera ze toch zijn afgemaakt, terwijl ze wisten dat we ze zouden komen ophalen.
Het is een vreugde te weten dat we op jullie kunnen rekenen, en het doet ons verdriet kritiek te krijgen, zeker van mensen die totaal niet weten waar ze over praten, en ik wil alleen maar zeggen dat het makkelijk is om ergens kritiek op te geven maar de dieren worden daar niet beter van.
En gelukkig zijn jullie er, de mensen zoals jullie die er door jullie hulp voor zorgen dat Scooby in staat blijft om dieren in nood op te vangen.
Fermín

1/22/2012

Onze Miss Marple


Negri behoort zo langzamerhand tot de vaste Scooby inventaris. Of je nu naar het kantoor gaat of naar de kliniek, aan Negri kom je niet ongemerkt voorbij. Zij is onze Miss Marple, die alles meekrijgt en bedachtzaam al haar ‘zaken’ oplost. Of dat nu gaat om ‘hoe kom ik op de bank in het kantoor voordat de katten hem hebben ingepikt’ of ‘hoe krijg ik het lekkers uit de ton voor de honden zonder dat iemand mij ziet’.
Negri is een slimme en bedachtzame hond. Ze is nou eenmaal niet van het type dat om je heenspringt van kijk mij nou kijk mij, maar eerder een geduldige waarneemster, die alles onder controle heeft. Wanneer ze iemand écht ontzettend mag, is ze de trouwste en grappigste hond ooit. Enrique, onze dierenarts, kan geen stap verzetten zonder dat ze hem volgt en wacht op iets lekkers dat haar wordt toegestopt. Wat natuurlijk ook altijd succesvol is, want iemand om haar pootje winden, dat kan ze als geen ander als ze wil ;-)
Momenteel woont Negri in Paddock 4 en in de buurt van de Scooby ingang, vlak bij de kliniek, waar ze het allemaal lekker rustig houdt. Ze houdt ervan in het zonnetje te liggen of op de sofa die buiten voor de kliniek staat, en daarbij de mensen en dieren die langskomen grondig te bekijken. De katten op het terrein negeert ze daarbij volkomen.


Ze is vriendelijk naar alle medebewoners in haar kleine honden-gemeenschap en ook naar nieuwe patienten toe die in de kliniek aankomen. ’s Avonds, als alle drukte van de dag wegebt, ontdooit ze soms helemaal en speelt met haar kameraadjes.
Dan te bedenken dat Negri een echt dramatische start had hier bij ons. Het scheelde maar een haartje of ze had haar eerste dag bij Scooby niet overleefd. Ze werd gevonden met een dode pup in haar geboortekanaal, dus een noodoperatie was dringend nodig. Haar melklijst was dermate onstoken dat die ook behandeld moest worden.
Maar ze heeft het gered en nu mist ze nog een eigen thuis om haar geluk compleet te maken. Omdat ze zichzelf niet echt op de voorgrond zet, wordt ze door de meeste adoptanten echter over het hoofd gezien. Daarbij heeft ze ook nog eens een zwart bontje, en raar maar waar meestal moeten zwarte honden erg lang wachten op hun eigen mandje. Terwijl die zwarte jas toch echt helemaal niets zegt over het karakter van een hond en zij bovendien een prachtige hondedame is.
Tja, nu zijn we dus op zoek naar liefhebbers van zwarte honden. Meld u bij ons! We zijn ervan overtuigd dat wie ook Negri adopteert, de hoofdprijs heeft u al binnen!


1/14/2012

Enige indrukken van Scooby

Onze Rotti, ‘s nachts is dit onze waakhond, tenminste dat is de bedoeling
Nu weten we hoe hij z’n tijd doorkomt als er geen indringers zijn ;-)
Rotti is gereserveerd en zal Scooby snel verlaten om zijn carriere als dief voort te zetten in een echt thuis!!


Raula en Austin in hun prachtige nieuw gekregen  jasjes en halsbanden!
Ook Coria draagt een van deze (nog schone) nieuwe jassen!
En Socrates, zoals een oudere heer betaamt, draagt er een met lieveheersbeestjes ;-)
Zwarte schoonheden wachtend op adoptie!
Wanneer een Galgo verliefd wordt op een Pointer, krijg je een Galgointer ;-)
Of een Pointalgo?


Voedertijd bij het meertje


Iets wat eigenlijk niet kan, een zonsondergang achter paddock 4 ;-)
Ok, het was wel dezelfde avond dus we hebben alleen west en noord verwisseld ;-)


1/04/2012

Beste virtueel adoptanten..

Na het zenden van de Kerst updates hebben we een flink aantal foutmeldingen gehad dat de berichten niet zouden zijn aangekomen. Ofwel de Scooby mail wordt aangegeven als spam of het mailadres klopt niet meer. Voor veiligheidsoverwegingen kunnen we natuurlijk niet de emailadressen op onze website vermelden, dus: indien jullie een dier virtueel hebben geadopteerd en geen update hebben ontvangen, stuur dan svp een kort berichtje naar mhtml:{B7616D21-43DC-429D-A481-D759B4DAEE35}mid://00001340/!x-usc:mailto:de@scoobymedina.com en we zullen het probleem oplossen!
Tenslotte betalen jullie voor twee keer per jaar nieuws over jullie dier, dus voor ons is het belangrijk dat dit ook komt!
Bedankt voor de hulp!